Mezenkast

In onze tuin hangen nestkastjes met een camera erin. Van vroeg in het seizoen tot de jongen zijn uitgevlogen maken die regelmatig een nieuwe foto.

(klik voor een vergroting)
nestkastje achter ons huis nestkastje achter ons huis.

nestkastje aan de voorkant.
nestkastje voor ons huis

Hoe het kwam
In het voorjaar hadden we een keer een nestje pimpelmezen bij ons huis. Ze zaten in een oud kastje dat we hadden meegenomen uit onze vorige tuin, toen het nog daar hing hadden de vogels geen belangstelling maar nu was het de eerste lente al raak.
Na een tijdje zat het vol met jonge pimpelmezen, het was een heel gepiep en het zag er van buiten druk uit met af en aan vliegende vogeltjes. We hadden wel zin om ook van binnen eens te gaan kijken maar dat kon natuurlijk niet zonder te storen en dus ... hebben we ze met rust gelaten, maar we bleven nieuwsgierig.

In de herfst hebben we ook een koolmezenkastje opgehangen. Regelmatig kwamen er vogels kijken, dus de plaats was goed en het kastje ook.
Om het volgende jaar niets te hoeven missen heb ik een nieuw kastje gemaakt. Het is ongeveer even groot als het oude, maar ik heb er een simpele beveiligingscamera ingebouwd met infrarode verlichting voor beelden in het donker. Met helder weer komt er overdag genoeg licht door het vlieggat.

Is alles in orde? Vlieggat niet te groot of te klein? Afwachten maar. Na een kleine week kwam er een serieuze bezoeker en het nestkastje werd uitgebreid geïnspecteerd.

Elke dag kwam de koolmees even terug en na een paar dagen gebruikte hij het kastje om in alle rust zijn veren schoon te maken, een leuk gezicht.
Tijdens een paar koude dagen zagen we hem niet meer maar met iets warmer weer was hij elke dag weer op bezoek.
Soms is een mees een paar minuten binnen, een enkele keer komen ze met z'n tweeën ruzie maken (filmpje). Regelmatig slaapt er een mees 's nachts in het kastje.

De echte nestelactiviteiten beginnen eind maart. Na een week of twee worden dan de eieren gelegd, meestal acht tot tien. Ook het broeden duurt ongeveer twee weken. als alle eieren zijn uitgekomen begint een heel drukke tijd voor de ouders. Per dag vliegen ze honderden keren af en aan met voedsel voor de jongen. Na een week of drie zijn de jongen zover dat ze het nest verlaten, ze komen dan niet meer terug.


het binnenwerk


inspectie


slaap meesje slaap .....

drie eieren, het werden er zes


moeder met kind


ze groeien als kool


komt er nog wat te eten?


het lege nestkastje waar het mee begon
Logboek    Fotoboek    andere nestkastjes
Geschiedenis:  2009    2008    2007

bekijk foto's van de laatste uren


14 april 2010 - Invasie Vanmiddag hebben twee pimpelmezen het nestkastje achter in gebruik genomen. Ze zijn begonnen allerlei takjes en mos naar binnen te brengen en hebben hard doorgewerkt. Ze werken samen, vaak zie je beide mezen binnenkomen met iets in de snavel. Leuk om te zien en die blauwe petjes zien er vrolijk uit.
Het filmpje is een montage van stukjes film van de hele middag.


9 april 2010 - Business as usual Het gaat maar zo'n beetje op de oude voet door. Kastje 1 wordt gebruikt als slaapruimte - en niet opgeruimd, foei! - en in kastje 2 zien we steeds meer pluizen verschijnen.
Het lijkt erop dat de draadjes breiwol in de smaak vallen. Alleen ... als wij er een vogel mee bezig zien is dat steeds een mus. Nou ja, die moeten ook wonen. Opvallend is dat de draadjes met een felle kleur achterblijven, die willen ze kennelijk niet.


2 april 2010 - Serieus nestelen Het is een heel gedoe in kastje 2. Soms - maar niet iedere nacht - slaapt er een mees in het kastje. Overdag wordt er elke paar minuten iets naar binnen gebracht of de boel wordt weer eens helemaal gefatsoeneerd.
Een paar dagen geleden heb ik een boel draadjes breiwol en zo opgehangen in een boom vlakbij, en het lijkt erop dat de koolmezen het hebben ontdekt. Er is tenminste allerlei wazig spul te zien, kijk maar op het filmpje (knop rechts) waar je ook kunt zien dat de mezen elkaar helpen bij de aanvoer. Zo lijkt het tenminste.


30 maart 2010 - Takjes en mos Dat zijn op het ogenblik de ingrediŽnten voor het nestelen. Gisteren hebben we een hele verzameling draadjes (uit het breimandje) in een boom vlakbij gehangen maar dat valt nog niet in de smaak. Maar toch, als je rode, blauwe en om-en-om-zwart-witte draadjes tussen het nestmateriaal ziet zitten weet je waar het van komt.
Aan de achterkant is de koolmees nog de hele dag buitenshuis en hij komt alleen slapen. Opruimen zou ook wel eens mogen, maar dat zal hij wel niet gaan doen.


28 maart 2010 - Echt wel De koolmees aan de voorkant is nu echt met nestelen begonnen. De hele dag brengt hij stukjes mos en kleine takjes binnen en hij duwt ze met zijn vleugels naar de zijkant om er een nestholletje van te maken. Eens kijken of er wat pluizige spullen zijn om in de buurt op te hangen.....


26 maart 2010 - Geduld Het lijkt erop dat ook de vogels eerst een paar dagen willen genieten van het zachte weer. Veel veranderingen zijn er de afgelopen dagen niet te zien.
Het lijkt er nu op dat de koolmees aan de voorkant heeft besloten dat nieuw materiaal naar binnen brengen beter is dan het weg te halen. Het begint er in ieder geval wat meer gevuld uit te zien. Nu maar afwachten of hij het vol kan houden (^:


20 maart 2010 - Programmeerklusje Technisch avondje, de foto's van de afgelopen uren staan nu op aflopende volgorde van tijd (dus de nieuwste bovenaan en de oudste onderaan). Dat ziet er beter uit.
Er komt nu echt lente en de mees aan de achterkant houdt fanatiek de wacht. Iedere soortgenoot jaagt hij weg (en ook nog een paar andere) als die te dicht in de buurt komt. Aan de voorkant worden opnieuw sprietjes naar binnen gebracht en, raadsel, soms ook weer weggehaald. Was het toch niet mooi genoeg.


17 maart 2010 - Werk aan de winkel Op een eerste echte lentedag was het tijd om camera 1 te vervangen en het kastje een meter verder te hangen voor een betere aanvliegroute. Nu gaat het nog, maar over een maand zijn de klimplanten zo veel gegroeid dat ze in de weg zitten.
De camera in dit kastje was niet meer goed en gaf een wazig beeld. Vervangen is niet moeilijk, maar het was een heel gedoe door een haperend stekkertje.
Uiteindelijk is het allemaal gelukt maar ik heb de hele middag heen en weer gelopen van kastje naar computer en weer terug. Het zou me niets verbazen als de koolmees er geen zin meer in heeft, maar gelukkig heeft hij me al het gerommel vergeven en hij kwam bij zonsondergang weer slapen in het kastje.


15 maart 2010 - Lente Af en toe gebeurt er iets. Er wordt een sprietje naar binnen gebracht (en ook weer weggehaald) en af en toe slaapt een vogel in een van de kastjes.


februari 2010 - Winter De voorbereidingen zijn aan de gang, maar de winter duurt maar en duurt maar. De koolmezen laten zich nog niet zien.
Eens kijken naar de nestkastjes, die zijn aan vervanging toe. Tekenen, zagen, boren, schroeven en schilderen. Twee nieuwe kastjes is het resultaat.
De camera met zender aan de achterkant van ons huis was al het hele vorige seizoen versleten, daarvoor is een nieuwe - betere - camera aangeschaft met een kabel, zodat er beelden zonder storing komen. De zender aan de voorkant is verplaatst en met succes, die hoeft een minder lange afstand te overbruggen en heeft veel minder last van storingen.